top of page

Fysiotherapie.

De (oncologie)fysiotherapeut
Bij veel patiënten met kanker of die een medische behandeling gericht op kanker hebben gehad gaat bewegen niet meer vanzelf. De fysiotherapeut is de aangewezen professional om hierbij ondersteuning te bieden. In overleg met u stelt hij/zij een behandelplan op.
 
Onderdelen van de behandeling zijn bijvoorbeeld: verbeteren van de conditie, leren omgaan van de fysieke beperkingen, overwinnen van eventuele bewegingsangst en stimuleren van een actieve leefstijl.
De fysiotherapeut is in alle fases van de ziekte in te zetten.
 

De oedeemfysiotherapeut
Als gevolg van operatie, lymfeklierverwijdering of bestraling kan er lymfoedeem ontstaan. De behandeling van de oedeemfysiotherapeut bestaat zowel uit het verminderen van het risico op oedeem als uit het behandelen van aanwezig oedeem en de gevolgen van het oedeem.
 
De behandeling bestaat uit:

  • manuele lymfedrainage

  • compressie 

  • voorlichting en adviezen voor zelfmonitoring

  • aanleren van zelfmassage en oefeningen

Hoof_Grace_edited_edited.jpg

Hellevoetse Oedeem en Oncologie  Fysiotherapie

Grace

Hellevoetsluis
0181 - 318243

info-@hoof-fysio.nl

www.hoof-fysio.nl

Fysiofit_Inge_edited_edited.jpg

Fysiofit

Inge

Henriette Buisman 2_edited_edited_edited.jpg

Fysiotherapie Buisman
Henriëtte

Hoof_Lara_edited_edited_edited.jpg

Hellevoetse Oedeem en Oncologie  Fysiotherapie

Lara

Hellevoetsluis
0181 - 318243

info-@hoof-fysio.nl

www.hoof-fysio.nl

Fysiofit_Kim_edited_edited_edited.jpg

FysioFit
Kim

Rockanje_Viola_edited_edited_edited.jpg

Fysiotherapie Rockanje

Viola

Hoof_Jori_edited_edited_edited.jpg

Hellevoetse Oedeem en Oncologie Fysiotherapie

Jory

Hellevoetsluis
0181 - 318243

info-@hoof-fysio.nl

www.hoof-fysio.nl

Boutkam Natascha_edited_edited_edited.jpg

Fysiotherapie Boutkam

Natascha

Brielle
0181 - 416003

info@boutkam.nl

www.boutkam.nl

NienkeKlaasen_edited_edited_edited.jpg

Praktijk Waterland

Nienke

Hellevoetse Oedeem en Oncologie Fysiotherapie

Bij HOOF werken we met 3 oedeemfysiotherapeuten (waarvan Grace ook oncologiefysiotherapeut is) die gespecialiseerd zijn in de behandeling van klachten tijdens en na de behandeling van kanker. In Hellevoetsluis werken wij op 2 locaties: In de fysiotherapiepraktijken van FysioHellevoet en Weeda van den Berg hebben we alle mogelijkheden om u goed te behandelen.

 

Samen met u kijken we naar uw klachten en stellen we een behandelplan op. Een behandeling kan plaatsvinden in de behandelkamer maar ook in onze mooie oefenzalen.

 

Fysieke training is onmisbaar voor een optimaal herstel bij of na kanker: bij ons kunt u individueel of in een klein oefengroepje trainen.

 

Oedeemtherapie bestaat niet alleen uit manuele lymfedrainage, de behandeling van littekens en fibrose vinden wij belangrijk; deze kunnen de beweging beperken.

Grace

Grace de Boer-Lemmers

Lara

Lara Broersen

Jori

Jory de Zoete

FysioFit

Sinds 2009 heb ik mij gespecialiseerd als oedeemtherapeut. Vanaf die tijd ben ik vrijwel voor 98% werkzaam als oedeemtherapeut en zie veel oedeemklachten, verklevingen, littekens die niet goed herstellen, verminderde conditie tijdens en na behandelingen van bijv. chemotherapie, immunotherapie, radiotherapie, etc.

 

Dit wordt gedaan door manuele lymfdrainage, fasciatherapie (voor de verklevingen en littekens), zwachtelen en lymfetaping toe te passen.

 

Tevens zijn de fysieke trainingen belangrijk voor een optimaal herstel bij of na kanker. Dit kan in kleine oefengroepjes.

Dit alles gaat in overleg samen met u.

Kim

Kim Venema

Sinds eind 2020 heb ik mij gespecialiseerd als oedeemtherapeut. Sindsdien behandel ik steeds meer patiënten met oedeemklachten en alle daaraan gerelateerde beperkingen.

 

Als aanvulling op de behandelingen die mijn collega Kim Venema al aanbiedt, behandel ik de mensen daar waar kan en nodig is ook met dry needling. Dit om de spieren die zijn vast gaan zitten door de oedeemklachten, verklevingen etc sneller te laten genezen.

Inge

Inge Kasius

Fysiotherapie Boutkam

Naast de algemene fysiotherapie heb ik me verder gespecialiseerd tot oedeemtherapeut. In mijn praktijk zie ik veel vrouwelijke patiënten die na borstkanker vaak te maken hebben met oedeem, een verminderde bewegingsuitslag van de schoudergordel en een harde bindweefselstreng in het okselgebied.

 

Om dit nog beter te kunnen behandelen, heb ik meerdere cursussen gevolgd om fascia/bindweefseltechnieken te leren en te kunnen toepassen, om bovenstaande klachten te kunnen verminderen. Eindstandige schouderklachten worden hier helaas niet altijd mee opgelost.

 

Gelukkig kwam het afgelopen jaar de Mulligan Manuele therapie cursus op mijn pad en met deze technieken kan ik in de schouder weer meer ruimte creëren en wordt de bewegingsmogelijkheid fors vergroot. Kortom, meerdere keren per jaar volg ik cursussen om de klachten die ik veel in de praktijk zie, goed aan te kunnen pakken, om voor u het functioneren flink te verbeteren.

Boutkam Natascha

Natascha Boutkam

Fysiotherapie Buisman

Inmiddels ben ik  al meer dan 30 jaar fysio-oedeemtherapeute.


Met de vernieuwende massage- en behandelmethoden, het aanleren van zelfmassage en indien van toepassing met hulp van IPC therapie (= vernieuwde lymfpress) en Cupping met Heva Tech apparatuur kunnen oedeem, littekens en fibrosering verminderen, soepeler en zachter gemaakt worden, zodat u meer ruimte ervaart om te bewegen. Tevens kan ik u begeleiden op individuele basis met als doel uw conditie en mobiliteit te verbeteren. 

Henriette Buisman

Henriëtte Buisman

Fysiotherapie Rockanje

Na vele jaren werken in binnen- en buitenlandse ziekenhuizen en revalidatie centra werk ik, met veel plezier, sinds 2018 bij Fysiotherapie Rockanje. Ik ben naast fysiotherapeut ook oedeemtherapeut en ik heb mij toegelegd op de op de oncologie en neurologie revalidatie.

 

Ik werk graag samen, waar nodig, met andere disciplines zoals bv ergotherapeut, instrumentmaker, bandagist of podotherapeut om samen een optimale zorg te kunnen leveren

Viola

Viola Rollings-van Reek

Praktijk Waterland

Oncologische revalidatie is een goed middel om zo fit mogelijk te blijven tijdens de behandeling van kanker of weer fitter te worden na deze behandeling. De revalidatie vindt plaats in een groep. De sfeer tijdens het trainen is bij ons in de groep vaak luchtig en gezellig.

 

Daarnaast is er natuurlijk ook ruimte voor een serieus gesprek of een luisterend oor tijdens de moeilijke momenten. Samen op een positieve manier werken aan herstel is ons doel!

 

Als er lymfeweefsel is beschadigd door bijvoorbeeld een operatie of bestralingen, kan er lymfoedeem ontstaan. Je krijgt last van vochtophopingen in het behandelde gebied wat vervelend aanvoelt en misschien wel beperkt in bewegen. Middels oedeemtherapie kan het oedeem worden verminderd.

 

Bij ons in de praktijk kun je terecht voor manuele lymfedrainage (een vorm van massage), zwachtelen en lymftapen. Daarnaast krijg je advies hoe je zelf het oedeem zo goed mogelijk kunt beperken

Nienke Klaasen

Nienke Klaasen

bottom of page